Д-р Петрова – зъболекар

Стоматолог София – Лозенец, Здравна каса, почистване на зъбен камък

Какво преставлява кариесът?

Кариесът е най-често срещаното хронично заболяване в устната кухина в световен мащаб. Представлява инфекциозно заболяване, което се развива в слабо... още

Причи на възникването на кариеса

Причи на възникването на кариеса

Защо се появява, как може да се избегне и как се лекува, са въпроси, които са занимавали зъболекарите от древността. Има свидетелства, че още в древен Египет са... още

Симптоми и лечение на пародонтоза

Публикувано на 25. август 2011 в Парадонтоза

Пародонтозата е строматологично заболяване, причинено най-често от лоша устна хигиена и нездравословен начин на живот. Пародонтозата е характерно заболяване за възрастни, но все повече млади се оплакват от симптомите на пародонтоза.

Какво е пародонтоза?

Пародонтозара е второто най-разпространено стоматологично заболяване след кариеса. От болестта са застрашени предимно хората над 30-годишна възраст, макар че напоследък са все повече младите, които страдат от пародонтоза. Пародонтозата не е само стоматологично заболяване. Тя е обвързана и с болести на кръвоносната, ендокринната и нервната система.

Симптоми на пародонтозата

Болестта се развива в няколко стадия. Първоначално се появява сърбеж, парене, зачервяване и изтръпване на венците. Впоследствие венците се подуват, отичат, набират гной и е възможно да започнат да кървят. В други случаи пък венците стават бледи. Пародонтозата често е придружена и с лош дъх и образуването на периодични абцеси (пиорея). Възпалението на венците и бактериите, които се намират в устата, могат да доведат и до възпаление на лимфните възли.

Последният стадий на болестта се изразява в оголването на зъбите в основата им поради атрофията на края на венеца. Образуват се т.нар. джобчета, вследствие на отлепването на венечния ръб от стената на зъба. В тези, дълбоки няколко милиметра, джобчета попадат микроорганизми и хранителни отпадъци, образува се зъбен камък и всичко това е причина за продължителен възпалителен процес, който се разпространява и по-надълбоко, като засяга и костта. Ако не се вземат навременни мерки, зъбите се разклащат и падат.

Проблемите със зъбите съвсем естествено водят и до проблеми с храносмилателната система (гастрит, колит, язва и т.н.).  Възможни са и сърдечни, бъбречни, чернодробни и други заболявания, вследствие на пародонтозата.

Причини за парондотозата

Има някои фактори, за които се знае, че са основни причинители на заболяването. Зъбен камък, недобре поставена пломба или протеза, недостиг на витамини, лоша зъбна хигиена, нездравословен начин на живот, неправилно подредени зъби и наличието на прекалено много място между тях са част от причините за възникването на пародонтозата. Възможна е и генетична предразположеност да е причината за заболяването. Застрашени от болестта са най-често бременните, диабетиците и хората с неправилна захапка.

Лечение на пародонтоза

Лечението на пародонтозата е комплексно и индивидуално и е резултат от съвместните усилия на терапевт, ендокринолог, невропатолог.

Важно е първоначално да бъдат излекувани възпалителните процеси в устната кухина. Лечението на пародонтоза се изразява и в премахването на зъбната плака и зъбния камък. Лекарите препоръчват и насищането на организма с витамини, чиято липса е един от основните фактори за развитието на пародонтозата. Нужна е и подходяща диета, богата на витамини и минерали, както и воденето на здравословен начин на живот. В напреднала фаза на пародонтоза, лечението включва и хирургична намеса с цел закрепване на подвижните зъби чрез протези или корекция на захапката.

Лечението само с антибиотици често е неефективно. Симптомите изчезват временно, но впоследствие се появяват отново и състоянието на венците и зъбите е още по-усложнено.

За предотвратяване на болестта пародонтоза специалистите съветват, освен задължителното миене на зъбите сутрин и вечер, както и препоръчително след всяко ядене, да почиствате лигавицата на венците и от двете страни чрез салфетка, марля, дори с пръсти или език. Също така децата още от малки трябва да бъдат научени да дъвчат едновременно на двете страни. Дъвченето на твърди храни (ядки, по-твърди плодове като ябълки , моркови и т.н.) подобрява кръвообръщението, спомага за самопочистването на устната кухина и е предпоставка за здрави венци и здрави зъби. Билките също укрепват зъбите.

Препоръчително е джабуркането с разтвор от сол и сода, както и гаргара с отвара от билки. Отварата от супена лъжица смрадлика и лайка, плюс чаена лъжичка сода, попарени в 500 мл. вода е изключително ефикасна при възпалени венци.