Д-р Петрова – зъболекар

Стоматолог София – Лозенец, Здравна каса, почистване на зъбен камък

Симптоми и лечение на пародонтоза

Пародонтозата е строматологично заболяване, причинено най-често от лоша устна хигиена и нездравословен начин на живот. Пародонтозата е характерно заболяване за... още

Какви зъбни протези съществуват?

Освен целите зъбни протези, които се прилагат, когато вече липсват естествени зъби, съществуват различни частични протези като зъбни заместители. Те се различават... още

Почистване на зъбен камък и зъбна плака

Натрупването на зъбна плака върху зъбните повърхности водят до гингивално възпаление, което изменя основните характеристики на здравия венец. Възпалителните увреждания водят до: зачервяване, подуване, кървене, гноене с промяна в цвета (от матова зърнистост в блестяща и гладка повърхност), в контура, с кървене, с промяна на венечната бразда и образуването на джоб.

Ето защо са необходими чести профилактични прегледи, редовно почистване на зъбната плака (от пациента) и зъбния камък (от стоматолога). Ако е необходимо се назначават медикаменти – води за уста, гелове, пасти съдържащи хлорхексидин, антибиотици.

Неправилното подреждане на зъбите също е естетичен недостатък, който освен това затруднява почистването на плаката и едновременно с това благоприятства възпалителните увреждания на венеца.