Д-р Петрова – зъболекар

Стоматолог София – Лозенец, Здравна каса, почистване на зъбен камък

Какви зъбни протези съществуват?

Освен целите зъбни протези, които се прилагат, когато вече липсват естествени зъби, съществуват различни частични протези като зъбни заместители. Те се различават... още

Бременност и зъболечение

„Честито!”, започвате да чувате много често, щом бременността ви проличи и сладкото коремче започне да се забелязва лесно. Честито обаче може да ви каже и... още

Избелване на зъбите без вреда

Публикувано на 20. октомври 2010 в Избелване на зъбите

Потъмнените зъби можем да изсветлим и сами у дома – не с такъв потресаващ ефект, но евтино и без вреда. За съжаление избелващите пасти за зъби, които можем да си купим от близкия магазин, отговарят само на първото условие. Независимо, че постоянно сме облъчвани с рекламите на нови „революционни” продукт, всички те съдържат едно и също – микронизирана сода бикарбонат. Тя механично отстранява петната от зъбите, но не бива да се ползва по дълго от месец, защото също уврежда емайла.

Много по-щадящ абразивен ефект има фината хума (каолинът). От нея можете да приготвите избелваща и напълно натурална паста като я смесите с отвара от мента или друга билка и няколко капки зехтин. Нанасяйте от тази смес върху четката и почиствайте зъбите в продължение на десет минути. Тази процедура заменя ефективно миенето на зъбите и можете да я правите ежедневно.

Естествено избелващо действие има и лимона. Освен, че е напълно безвреден, той съдържа много витамини и бактерицидни вещества, които подобряват здравето на устната кухина. Използва се както вътрешната бяла страна на кората, с която се натъркват зъбите, така и сока, които е богат на плодови киселини и разтваря петната в микропукнатините на емайла.

Но дори ефективните избелващи средства няма да дадат очаквания резултат, ако не обърнете внимание на профилактиката.

  • Пушенето и белите зъби са несъвместими. Налага се да изберете или едното или другото. Кафето и черния чай заменете със зелен – той не оставя петна по зъбите и съдържа катехини, които унищожават бактериите в устната кухина. Газирани напитки пийте само със сламка, защото съдържащият се в тях СО2 неумолимо разгражда зъбния емайл.
  • Суровите ябълки и моркови не само зареждат организма с витамини, но играят ролята на четки за зъби. Гризете ги по-често и те нежно, но решително ще се борят с плаката и петната. Други плодове, които противодействат на гнилостните процеси в устната кухина са стафидите.
  • Ако ви е трудно да се откажете от сладкото, търсете продукти, в които захарта е заменена с ксилитол.Това е естествен подсладител, който има не само приятен вкус, но и подтиска образуването на плака. В случаи, че все пак не устоите на някое захарно изкушение, веднага след това изплакнете устата си с вода.

И не забравяйте да се усмихвате!