Д-р Петрова – зъболекар

Стоматолог София – Лозенец, Здравна каса, почистване на зъбен камък

Причи на възникването на кариеса

Причи на възникването на кариеса

Защо се появява, как може да се избегне и как се лекува, са въпроси, които са занимавали зъболекарите от древността. Има свидетелства, че още в древен Египет са... още

Какво представлява кариесът и как се лекува

Кариесът – Какво представлява всъщност и как се лекува

Най-често срещаното заболяване на твърдите зъбни тъкани е кариесът (ТЗТ). Самостоятелно или последователно заболяването може да прогресира и да се развият някои... още

Бременност и зъболечение

Публикувано на 21. юни 2011 в Лечение на кариеси, Профилактика

„Честито!”, започвате да чувате много често, щом бременността ви проличи и сладкото коремче започне да се забелязва лесно. Честито обаче може да ви каже и зъболекарят, и то не заради очакваната рожба, а заради новопоявилите се кариеси. Бременността прави жената много по-чувствителна на всякакъв вид промени, включително неразположения и заболявания. Този период е свързан и с други коренни промени в организма. Като начало – хормоните бушуват. Това променя средата в устната кухина и я прави много по-податлива на вредното влияние на бактериите от обичайно. Затова е хубаво колкото повече напредва бременността, толкова по-често да мием зъбите си. Така „пакостниците” ще бъдат отстранявани своевременно от повърхността и от междузъбните пространства.

По време на бременност се променя и апетитът на жената, като обикновено се повишава. Не бива да забравяме и за всички услужливи роднини, които непрестанно предлагат вкусотии на жената, от които тя непременно трябва да опита, „за да не й стане нещо” и защото „сега яде за двама”. Тези чести похапвания също изискват поддържане на добра орална хигиена, за да се предотвратят бъдещи проблеми.

Началото на бременността обикновено е съпроводено от чести повръщания. В резултат бактериите по зъбите се увеличават. Четката и пастата са най-добрият вариант, но тъй като те не са обичайният аксесоар в дамската чанта, жената може просто да изплакне устата си с хладка вода. Това, поне в някаква степен, ще намали вредните влияния.
Дори и да нямате болки или други проблеми със зъбите и венците си, е хубаво след четвъртия месец на бременноста да се направи цялостен профилактичен преглед. Най-често зъболекарите предписват допълнителен прием на калций, витамини С и B12.

Ако се налага по-сериозно лечение, задължително трябва да информирате зъболекаря си, че сте бременна.
Забранените процедури в това състояние са:

  • рентгенови снимки
  • операции с упойки
  • избелване с химически материали

За всяка от тези процедури стоматологът би могъл да даде повече разяснения, съобразени с персоналното състояние. По принцип те са опасни за бременната жена, но ако с някоя от тях се решава или предотвратява по-голям проблем, лекарят може да съобрази подходящия начин за осъществяването им. Особено трябва да се внимава с упойките. Дори най-безобидните за вас, може да са опасни за плода. Ако зъбите ви изглеждат потъмнели, по-добре използвайте домашни средства за избелване, вместо комплектите с различни химикали. Бъдете спокойни по време на стоматологичните процедури и се опитайте да сведете болката до минимум. Всяка промяна във физическото и емоционалното състояние се усеща от бебето и то реагира по определен начин. Ходете на зъболекар често, но отделяйте по малко време за престой в кабинета. Дългите застоявания на стола могат да предизвикат подувания на краката.

И най-важното, независимо каква е, посрещнете бебето си с усмивка.