Д-р Петрова – зъболекар

Стоматолог София – Лозенец, Здравна каса, почистване на зъбен камък

Какво представлява кариесът и как се лекува

Кариесът – Какво представлява всъщност и как се лекува

Най-често срещаното заболяване на твърдите зъбни тъкани е кариесът (ТЗТ). Самостоятелно или последователно заболяването може да прогресира и да се развият някои... още

Профилактика на кариеси

Кариесът и неговата профилактика

Кариесът на зъбите е локализирано прогресиращо разрушаване на твърдите зъбни тъкани, като започва от емайла (най-външната обвивка на зъба) и продължава в... още

Кариесът и неговата профилактика

Публикувано на 31. октомври 2011 в Лечение на кариеси

Профилактика на кариеси

Кариесът на зъбите е локализирано прогресиращо разрушаване на твърдите зъбни тъкани, като започва от емайла (най-външната обвивка на зъба) и продължава в дълбочина и ширина.

Епидемичността на кариеса нараства много бързо през нашия век и достига днес до 80 – 90 % в постоянното съзъбие и 80 % във временното съзъбие.

Според основната теория за възникването на кариеса основните причини са микроорганизмите, намиращи се в зъбната плака; въглехидратната храна и генетичните фактори.

Названието кариес произтича от латинската дума “KARIES“ (гниене). В действителност при възникване на това заболяване произтичат съвсем други процеси. А именно – разрушаването на твърдата тъкан на зъба, което започва с разтваряне на минералните вещества, намиращи се в неговия състав. В резултат се образуват кухини с тенденция за постоянно увеличение. Зъбите са покрити с емайл, състоящ се основно от минерални вещества. Под него се намира дентина – по-малко твърда, полуорганична структура, а вътрешността на зъба се запълва от пулпа – съдове, нерви и т.н. Най – силно уязвимата тъкан за кариеса е средната част – дентина, защото той има многобройни канали и съдържа колагенови влакна, явяващи се любима храна за микроорганизмите, намиращи се в устната кухина и които се считат за основна причина за възникване на кариеса. Преработвайки остатъците от храната, задържана по зъбите, те способстват за образуване на органични киселини, които на свой ред нарушават киселинния баланс, за който така много се говори в ТВ. рекламите. В устата се създава кисела среда, която извлича минералните съставки от кристалната решетка на емайла. Разрушаването на кристалите на минералните вещества, намиращи се в състава на емайла, довежда до възникване на началния стадий на кариеса. Този процес на измиване на минералните вещества се нарича деминерализация. Слюнката подържа неутрална среда в устната кухина и помага на реминерализацията. Нормално е да съществува динамично равновесие между постоянно протичащите процеси на де- и реминерализация. Затова от най-важно значение е характера на храненето. В частност за появата на кариес влияе употребата на сладко и високо усвояеми въглехидрати, които се разлагат до крайни продукти в устната кухина. На първо място стои захарта. Излишъкът на въглехидрати в кръвта, качествено изменя свойствата на слюнката и тя не може да защитава зъбите, което понижава устойчивостта на емайла към действието на микроорганизмите, т.е. способства за развитие на кариес.

Кариесът не възниква изведнъж, а преминава през цели четири стадия.

Болестта започва с тъй наречения стадий на малки петна, когато кариесът е едва забележим и неосезаем. След период от време на мястото на петното възниква малка дупчица. Това е повърхностен кариес, характерен признак за който е възникващата болка от химически (сладко, солено, кисело) или температурни (студено, топло) дразнители. Той не остава дълго повърхностен, à бързо преминава в среден, а след това и в дълбок кариес. При кариеса болната тъкан на зъба трябва да бъде премахната, а възникналата на нейното място дупка – плътно запечатана със зъбна пломба. За да не докарате Вашите зъби до тази крайност не трябва да забравяте за профилактиката на кариеса.

За да се предпазим от кариеса и неговите усложнения е необходима профилактика. Тя може да бъде:

  1. Хранителна профилактика
  2. Флуорна профилактика
  3. Орална хигиена

Хранитена профилактика

Храната е един от основните фактори за създаване на оптимални зъбни структури.

При храненето на бременната жена от най-голямо значение е задоволяването на организма с минераликалции, фосфор и флуор през последните 3 – 4 месеца от бременността.

Калцият се набавя чрез достатъчна консумация на мляко и млечни продукти. Необходимите дневно 1,5 – 2 грама калции се съдържат в 1,5 л. мляко или 200 грама сирене.

Флуорна профилактика

Фосфорът се набавя лесно чрез консумация на разнообразна месна и раститена храна (риба, мляко, яйца, боб,ориз, грах). Дневните нужди от него са 1,5 – 2 г.

Правилното минерално хранене на бременната осигурява оптимална минерализация на костите и изграждащите се през този период зъбни корони и запазва съзъбието на майката.

Една от най-лесно приложимите форми на флуорна профилактика е профилактиката чрез таблетки.

При правилна и системна профилактика с флуорни таблетки се наблюдава от 30 до 80 % редукция на кариеси, ако таблетки се дават редовно от раждането до 8 годишна възраст. Таблетките се приемат преди хранене, като се сдъвкват, а на кърмачетата се дават под форма на капки.

Устна хигиена

Още от ранна възраст детето трябва да бъде приучвано да си мие зъбите. До 2 годишна възраст се препоръчва изтриване на зъбите с памучен тампон или марля, напоена с 1 – 2 % кислородна вода.