Д-р Петрова – зъболекар

Стоматолог София – Лозенец, Здравна каса, почистване на зъбен камък

Бременност и зъболечение

„Честито!”, започвате да чувате много често, щом бременността ви проличи и сладкото коремче започне да се забелязва лесно. Честито обаче може да ви каже и... още

Как да се предпазим от кариеси

Натрупванията от хранителни остатъци, заедно с нормално живеещите в устата микроби образуват зъбната плака по повърхността на зъбите ни. В нея микроорганизмите... още

Причи на възникването на кариеса

Публикувано на 16. януари 2012 в Лечение на кариеси

Причи на възникването на кариеса

Защо се появява, как може да се избегне и как се лекува, са въпроси, които са занимавали зъболекарите от древността. Има свидетелства, че още в древен Египет са използвали златни пломби, коронки и шини за лечение на увредени зъби, но никой и до днес не може да обясни напълно появата на кариеса. Теориите за развитието му са много, но понеже процесът е много бавен и никой още не е влязъл в устата на пациент, за да го проследи детайлно, генезисът на кариеса още си остава не съвсем ясен. Сигурни са обаче няколко факта:

  • Определяща за развитието на кариес е здравината на емайла.
  • Тя също зависи от много фактори, но най-важните са наследствеността, храненето на детето и приемането на достатъчно флуор.
  • Гените, които наследяваме от родителите си, имат значение за това, как ще се изградят зъбите ни, каква форма ще имат, как ще се подредят.
  • Храненето на детето, и то още вътреутробното хранене, е много важен момент за развитието на целия организъм и в частност на зъбите.
  • Калцият, белтъчините и витамините са необходимите елементи за изграждане на най-твърдата човешка тъкан – зъбния емайл.
  • Флуорната профилактика и на майката, и на детето е също важен момент, но поради голямата опасност от предозиране на този микроелемент по света все по-рядко се прилага организирано приемане на флуорни таблети от децата, както в близкото минало.

Колко флуор?

Той се свързва с калция в зъбите и образува най-издръжливия на киселини кристал в човешкото тяло. Флуор приемаме с храната, минералните води и с пастите за зъби. Рядко се налага допълнителен прием, който трябва да е дозиран и назначен от лекар по дентална медицина, както е новата титла на всички зъболекари в EU.

Важна за здравето на зъбите е средата, в която те се намират.

Колкото по-дълго храната стои залепнала по зъбите след хранене, толкова повече киселини ще действат върху зъба, защото микробите са способни да превърнат всяка храна в киселина. Най-лесно това става с въглехидратите. Всичко сладко и тестено се превръща за минути в киселини, атакуващи емайла.

Простите въглехидрати като захарта са вредни, защото много бързо се превръщат в киселини, а сложните като тестото – защото трудно се отмиват и много дълго се разграждат до киселини.

Затова културата на хранене и миенето на зъбите са толкова важни. Слюнката постоянно мие зъбите, като по този начин ги чисти и ги снабдява с калций и с други микроелементи. Затова дъвченето на дъвка е полезно – то стимулира отделянето на слюнка и механично чисти зъбите. Но е вредно след 15-ата минута, защото уврежда ставите на долната челюст, а от дъвката слюнката става бедна на минерали и вместо да доставя, започва да извлича калций. По-просто казано, дъвка трябва да се дъвче, докато престане да е сладка.