Д-р Петрова – зъболекар

Стоматолог София – Лозенец, Здравна каса, почистване на зъбен камък

Профилактика на кариеси

Кариесът и неговата профилактика

Кариесът на зъбите е локализирано прогресиращо разрушаване на твърдите зъбни тъкани, като започва от емайла (най-външната обвивка на зъба) и продължава в... още

Симптоми и лечение на пародонтоза

Пародонтозата е строматологично заболяване, причинено най-често от лоша устна хигиена и нездравословен начин на живот. Пародонтозата е характерно заболяване за... още

Почистване на зъбен камък и зъбна плака

Натрупването на зъбна плака върху зъбните повърхности водят до гингивално възпаление, което изменя основните характеристики на здравия венец. Възпалителните увреждания водят до: зачервяване, подуване, кървене, гноене с промяна в цвета (от матова зърнистост в блестяща и гладка повърхност), в контура, с кървене, с промяна на венечната бразда и образуването на джоб.

Ето защо са необходими чести профилактични прегледи, редовно почистване на зъбната плака (от пациента) и зъбния камък (от стоматолога). Ако е необходимо се назначават медикаменти – води за уста, гелове, пасти съдържащи хлорхексидин, антибиотици.

Неправилното подреждане на зъбите също е естетичен недостатък, който освен това затруднява почистването на плаката и едновременно с това благоприятства възпалителните увреждания на венеца.