Д-р Петрова – зъболекар

Стоматолог София – Лозенец, Здравна каса, почистване на зъбен камък

Какво преставлява кариесът?

Кариесът е най-често срещаното хронично заболяване в устната кухина в световен мащаб. Представлява инфекциозно заболяване, което се развива в слабо... още

Причи на възникването на кариеса

Причи на възникването на кариеса

Защо се появява, как може да се избегне и как се лекува, са въпроси, които са занимавали зъболекарите от древността. Има свидетелства, че още в древен Египет са... още

Какви зъбни протези съществуват?

Публикувано на 25. август 2011 в Зъбни протези

Освен целите зъбни протези, които се прилагат, когато вече липсват естествени зъби, съществуват различни частични протези като зъбни заместители. Те се различават по техните разнообразни технически характеристики и материали за изработка.

Временната протеза е особен случай. Тя се поставя веднага след изваждането на зъба и се използва, докато трае изработването и поставянето на постоянната зъбна протеза. Основната разлика е материалът, от който са направени: временната протеза е много по-мека от постоянната.

През краткия период на употреба на временната протеза, първоначалното добро прилягане постепенно изчезва, поради настъпване на промени в челюстта след изваждането на зъбите. Алвеоларният гребен видимо променя формата си и пространствата между челюстта и протезата бързо се увеличават. В този случай протезата не приляга добре и образуването на вакуум между нея и небцето е нарушено, поради което вече няма гаранция за сигурното й задържане.

След като оздравителният процес е завършен, постоянната протеза е точно адаптирана и нагласена от стоматолога в рамките на няколко посещения. Протезата е произведена от материал без вкус и мирис и трябва да прилепва възможно най-близо до венците. Само по този начин тя ще бъде идеално наместена.

На горната челюст нагласяването на протезата е по-лесно, поради по-широката прикрепваща основа. На долната челюст, поради тесния, неравен алвеоларен гребен и езика, е по-трудно да се постигне добро прикрепван.