Д-р Петрова – зъболекар

Стоматолог София – Лозенец, Здравна каса, почистване на зъбен камък

Профилактика на кариеси

Кариесът и неговата профилактика

Кариесът на зъбите е локализирано прогресиращо разрушаване на твърдите зъбни тъкани, като започва от емайла (най-външната обвивка на зъба) и продължава в... още

Симптоми и лечение на пародонтоза

Пародонтозата е строматологично заболяване, причинено най-често от лоша устна хигиена и нездравословен начин на живот. Пародонтозата е характерно заболяване за... още

Избелване на зъбите без вреда

Публикувано на 20. октомври 2010 в Избелване на зъбите

Потъмнените зъби можем да изсветлим и сами у дома – не с такъв потресаващ ефект, но евтино и без вреда. За съжаление избелващите пасти за зъби, които можем да си купим от близкия магазин, отговарят само на първото условие. Независимо, че постоянно сме облъчвани с рекламите на нови „революционни” продукт, всички те съдържат едно и също – микронизирана сода бикарбонат. Тя механично отстранява петната от зъбите, но не бива да се ползва по дълго от месец, защото също уврежда емайла.

Много по-щадящ абразивен ефект има фината хума (каолинът). От нея можете да приготвите избелваща и напълно натурална паста като я смесите с отвара от мента или друга билка и няколко капки зехтин. Нанасяйте от тази смес върху четката и почиствайте зъбите в продължение на десет минути. Тази процедура заменя ефективно миенето на зъбите и можете да я правите ежедневно.

Естествено избелващо действие има и лимона. Освен, че е напълно безвреден, той съдържа много витамини и бактерицидни вещества, които подобряват здравето на устната кухина. Използва се както вътрешната бяла страна на кората, с която се натъркват зъбите, така и сока, които е богат на плодови киселини и разтваря петната в микропукнатините на емайла.

Но дори ефективните избелващи средства няма да дадат очаквания резултат, ако не обърнете внимание на профилактиката.

  • Пушенето и белите зъби са несъвместими. Налага се да изберете или едното или другото. Кафето и черния чай заменете със зелен – той не оставя петна по зъбите и съдържа катехини, които унищожават бактериите в устната кухина. Газирани напитки пийте само със сламка, защото съдържащият се в тях СО2 неумолимо разгражда зъбния емайл.
  • Суровите ябълки и моркови не само зареждат организма с витамини, но играят ролята на четки за зъби. Гризете ги по-често и те нежно, но решително ще се борят с плаката и петната. Други плодове, които противодействат на гнилостните процеси в устната кухина са стафидите.
  • Ако ви е трудно да се откажете от сладкото, търсете продукти, в които захарта е заменена с ксилитол.Това е естествен подсладител, който има не само приятен вкус, но и подтиска образуването на плака. В случаи, че все пак не устоите на някое захарно изкушение, веднага след това изплакнете устата си с вода.

И не забравяйте да се усмихвате!