Д-р Петрова – зъболекар

Стоматолог София – Лозенец, Здравна каса, почистване на зъбен камък

Симптоми и лечение на пародонтоза

Пародонтозата е строматологично заболяване, причинено най-често от лоша устна хигиена и нездравословен начин на живот. Пародонтозата е характерно заболяване за... още

Какви зъбни протези съществуват?

Освен целите зъбни протези, които се прилагат, когато вече липсват естествени зъби, съществуват различни частични протези като зъбни заместители. Те се различават... още

Какви зъбни протези съществуват?

Публикувано на 25. август 2011 в Зъбни протези

Освен целите зъбни протези, които се прилагат, когато вече липсват естествени зъби, съществуват различни частични протези като зъбни заместители. Те се различават по техните разнообразни технически характеристики и материали за изработка.

Временната протеза е особен случай. Тя се поставя веднага след изваждането на зъба и се използва, докато трае изработването и поставянето на постоянната зъбна протеза. Основната разлика е материалът, от който са направени: временната протеза е много по-мека от постоянната.

През краткия период на употреба на временната протеза, първоначалното добро прилягане постепенно изчезва, поради настъпване на промени в челюстта след изваждането на зъбите. Алвеоларният гребен видимо променя формата си и пространствата между челюстта и протезата бързо се увеличават. В този случай протезата не приляга добре и образуването на вакуум между нея и небцето е нарушено, поради което вече няма гаранция за сигурното й задържане.

След като оздравителният процес е завършен, постоянната протеза е точно адаптирана и нагласена от стоматолога в рамките на няколко посещения. Протезата е произведена от материал без вкус и мирис и трябва да прилепва възможно най-близо до венците. Само по този начин тя ще бъде идеално наместена.

На горната челюст нагласяването на протезата е по-лесно, поради по-широката прикрепваща основа. На долната челюст, поради тесния, неравен алвеоларен гребен и езика, е по-трудно да се постигне добро прикрепван.