Д-р Петрова – зъболекар

Стоматолог София – Лозенец, Здравна каса, почистване на зъбен камък

Симптоми и лечение на пародонтоза

Пародонтозата е строматологично заболяване, причинено най-често от лоша устна хигиена и нездравословен начин на живот. Пародонтозата е характерно заболяване за... още

Какви зъбни протези съществуват?

Освен целите зъбни протези, които се прилагат, когато вече липсват естествени зъби, съществуват различни частични протези като зъбни заместители. Те се различават... още

Кариесът – Какво представлява всъщност и как се лекува

Публикувано на 16. януари 2012 в Лечение на кариеси

Какво представлява кариесът и как се лекува

Най-често срещаното заболяване на твърдите зъбни тъкани е кариесът (ТЗТ). Самостоятелно или последователно заболяването може да прогресира и да се развият някои от усложненията на кариеса, при липса на адекватно лечение:

Кариеспулпитпериодонтиткистаабсцес (флегмон) – остеомиелит

Ето защо от решаващо значение е кариесът, когато бъде открит да бъде незабавно лекуван. Не отлагайте излишно лечението на кариесите, защото това затруднява и оскъпява лечението.

Въпреки, че за кариеса се смята, че е полиетиологично заболяване за неговото възникване и развитие са виновни няколко основни фактора:

– устойчивост на зъбите спрямо киселинно въздействие
зъбна плака и образуващите я микроорганизми
– въглехидрати

Устойчивост на зъбите

По принцип емайлът е мъртва тъкан, която не може да се самовъзстановява, но може да се реконструира химически, тъй като е в непрекъснат йонен обмен с пулпата и слюнката. Емайлът се състои от неорганични емайлови кристали и органичен матрикс, който се разполага между тях. Съставът на кристалите и тяхното разположение до голяма степен определя устойчивостта на емайла и са показатели за наличен кариес. Най-устойчиви срещу кариес са кристалите, които съдържат флуор. Когато нормалните пространства и пори между кристалите се променят, емайлът става порьозен и податлив към кариес. Новопоникналите детски зъби са с по-ниско минерално съдържание и затова са по-податливи към кариес. По аналогични причини е понижена и устойчивостта на зъбите при бременните жени. Ето защо профилактичните мерки при тези две категории трябва да са по-високи!