Д-р Петрова – зъболекар

Стоматолог София – Лозенец, Здравна каса, почистване на зъбен камък

Какви зъбни протези съществуват?

Освен целите зъбни протези, които се прилагат, когато вече липсват естествени зъби, съществуват различни частични протези като зъбни заместители. Те се различават... още

Бременност и зъболечение

„Честито!”, започвате да чувате много често, щом бременността ви проличи и сладкото коремче започне да се забелязва лесно. Честито обаче може да ви каже и... още

Причи на възникването на кариеса

Публикувано на 16. януари 2012 в Лечение на кариеси

Причи на възникването на кариеса

Защо се появява, как може да се избегне и как се лекува, са въпроси, които са занимавали зъболекарите от древността. Има свидетелства, че още в древен Египет са използвали златни пломби, коронки и шини за лечение на увредени зъби, но никой и до днес не може да обясни напълно появата на кариеса. Теориите за развитието му са много, но понеже процесът е много бавен и никой още не е влязъл в устата на пациент, за да го проследи детайлно, генезисът на кариеса още си остава не съвсем ясен. Сигурни са обаче няколко факта:

  • Определяща за развитието на кариес е здравината на емайла.
  • Тя също зависи от много фактори, но най-важните са наследствеността, храненето на детето и приемането на достатъчно флуор.
  • Гените, които наследяваме от родителите си, имат значение за това, как ще се изградят зъбите ни, каква форма ще имат, как ще се подредят.
  • Храненето на детето, и то още вътреутробното хранене, е много важен момент за развитието на целия организъм и в частност на зъбите.
  • Калцият, белтъчините и витамините са необходимите елементи за изграждане на най-твърдата човешка тъкан – зъбния емайл.
  • Флуорната профилактика и на майката, и на детето е също важен момент, но поради голямата опасност от предозиране на този микроелемент по света все по-рядко се прилага организирано приемане на флуорни таблети от децата, както в близкото минало.

Колко флуор?

Той се свързва с калция в зъбите и образува най-издръжливия на киселини кристал в човешкото тяло. Флуор приемаме с храната, минералните води и с пастите за зъби. Рядко се налага допълнителен прием, който трябва да е дозиран и назначен от лекар по дентална медицина, както е новата титла на всички зъболекари в EU.

Важна за здравето на зъбите е средата, в която те се намират.

Колкото по-дълго храната стои залепнала по зъбите след хранене, толкова повече киселини ще действат върху зъба, защото микробите са способни да превърнат всяка храна в киселина. Най-лесно това става с въглехидратите. Всичко сладко и тестено се превръща за минути в киселини, атакуващи емайла.

Простите въглехидрати като захарта са вредни, защото много бързо се превръщат в киселини, а сложните като тестото – защото трудно се отмиват и много дълго се разграждат до киселини.

Затова културата на хранене и миенето на зъбите са толкова важни. Слюнката постоянно мие зъбите, като по този начин ги чисти и ги снабдява с калций и с други микроелементи. Затова дъвченето на дъвка е полезно – то стимулира отделянето на слюнка и механично чисти зъбите. Но е вредно след 15-ата минута, защото уврежда ставите на долната челюст, а от дъвката слюнката става бедна на минерали и вместо да доставя, започва да извлича калций. По-просто казано, дъвка трябва да се дъвче, докато престане да е сладка.