Д-р Петрова – зъболекар

Стоматолог София – Лозенец, Здравна каса, почистване на зъбен камък

Бременност и зъболечение

„Честито!”, започвате да чувате много често, щом бременността ви проличи и сладкото коремче започне да се забелязва лесно. Честито обаче може да ви каже и... още

Как да се предпазим от кариеси

Натрупванията от хранителни остатъци, заедно с нормално живеещите в устата микроби образуват зъбната плака по повърхността на зъбите ни. В нея микроорганизмите... още

Кариесът – Какво представлява всъщност и как се лекува

Публикувано на 16. януари 2012 в Лечение на кариеси

Какво представлява кариесът и как се лекува

Най-често срещаното заболяване на твърдите зъбни тъкани е кариесът (ТЗТ). Самостоятелно или последователно заболяването може да прогресира и да се развият някои от усложненията на кариеса, при липса на адекватно лечение:

Кариеспулпитпериодонтиткистаабсцес (флегмон) – остеомиелит

Ето защо от решаващо значение е кариесът, когато бъде открит да бъде незабавно лекуван. Не отлагайте излишно лечението на кариесите, защото това затруднява и оскъпява лечението.

Въпреки, че за кариеса се смята, че е полиетиологично заболяване за неговото възникване и развитие са виновни няколко основни фактора:

– устойчивост на зъбите спрямо киселинно въздействие
зъбна плака и образуващите я микроорганизми
– въглехидрати

Устойчивост на зъбите

По принцип емайлът е мъртва тъкан, която не може да се самовъзстановява, но може да се реконструира химически, тъй като е в непрекъснат йонен обмен с пулпата и слюнката. Емайлът се състои от неорганични емайлови кристали и органичен матрикс, който се разполага между тях. Съставът на кристалите и тяхното разположение до голяма степен определя устойчивостта на емайла и са показатели за наличен кариес. Най-устойчиви срещу кариес са кристалите, които съдържат флуор. Когато нормалните пространства и пори между кристалите се променят, емайлът става порьозен и податлив към кариес. Новопоникналите детски зъби са с по-ниско минерално съдържание и затова са по-податливи към кариес. По аналогични причини е понижена и устойчивостта на зъбите при бременните жени. Ето защо профилактичните мерки при тези две категории трябва да са по-високи!